Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Norve{ki zlatni cilj

Hrvatski muški rukomet uspio je u proteklih nekoliko godina, a i nešto malo prije, osvojiti brojna najsjajnija i najvrijednija odličja na velikim natjecanjima. Osvojena su dva olimpijska zlata (Atlanta 1996. i Atena 2004.), svjetski tron (Portugal 2003.), uz još nekoliko srebrnih i brončanih »mjesta«, ali i pokraj osvajanja »svijeta«, Hrvatska nikada nije uspjela osvojiti svoj kontinent – Europu. Osvojene su jedino dvije bronce (1994. i 2006.). Predstojeće Europsko prvenstvo u Norveškoj nova je prigoda za »popravni« i zaokruživanje jedne veličanstvene cjeline, koju su stvorili izbornik Lino Červar, kapetan momčadi Ivano Balić i svi veličanstveni rukometaši koji su proslavili hrvatski rukomet diljem sportskog planeta.
EURO 2008
U razdoblju od 17. siječnja, kada započinju prvi preliminarni susreti po skupinama, pa sve do finalnog dana 27. siječnja, Norveška će ugostiti trenutačno najbolje rukometne nacije staroga kontinenta. U četiri skupine (A, B, C, D) ždrijebom su svrstane po četiri reprezentacije, a najbolje tri iz svake skupine izborit će nastavak natjecanja u dvije zajedničke skupine (A i B tvore skupinu I, dok C i D ulaze u skupinu II). Zatim slijede susreti momčadi koje su nisu bile u istoj preliminarnoj skupini (A1 protiv B1, A2 protiv B2 i A3 protiv B3...), a prve dvije prvoplasirane momčadi iz obiju skupina izborit će polufinale, koje će se igrati po sustavu: 1. I protiv 2. II, odnosno 2. I protiv 1. II (odnosno, prvaci skupina igrat će protiv drugoplasiranih). Pobjednici polufinalnih duela igrat će u velikom finalu za prvaka Europe, dok će poraženi u malom finalu odlučivati o trećem mjestu i brončanom odličju.
 
HRVATSKA NA EURO 2008 – Preliminarna runda
 
Skupina A – Stavanger
17. siječnja  20.15 h Hrvatska – Poljska
18. siječnja 18.15 h Hrvatska – Češka
20. siječnja 17.15 h Hrvatska – Slovenija     
 
Hrvatska reprezentacija: Alilović, Jerković, Somić, Vukić, Kaleb, Balić, Horvat, Zrnić, Vori, Sulić, Lacković, Šprem, Anušić, Ljubanović, Valčić T. , Valčić J., Duvnjak, Dominiković, Špoljarić, Vuković, Bičanić
Izbornik: Lino Červar
 
Ostale skupine
Skupina B – Drammen: Rusija, Crna Gora, Danska, Norveška
Skupina C – Bergen: Njemačka, Bjelorusija, Španjolska, Mađarska
Skupina D – Trondheim: Francuska, Slovačka, Island, Švedska
 
OČEKIVANJA: Kao aktualni olimpijski šampion i nekadašnji prvak svijeta, Hrvatska na svako veliko natjecanje odlazi kao jedan od glavnih favorita za osvajanje prvoga mjesta. Osobito kada se na njenom čelu nalaze jedan od najboljih (svih vremena) svjetskih trenera i igrač, koji je na posljednjih pet velikih turnira proglašavan najboljim svjetskim rukometašem. Realno je za očekivati kako će preliminarna runda u skupini A biti formalnost, ali isto tako ne treba podcjenjivati niti jednog protivnika, jer, pokraj uvijek neugodne Slovenije, Češka je, primjerice, u kvalifikacijama za EP izbacila reprezentaciju Srbije. Glede susjedne skupine B, s kojom se u drugoj rundi tvori nova skupina I, za očekivati je plasman Rusije i domaćina Norveške, a o trećem mjestu bi trebali odlučiti Crna Gora (debitant na velikim natjecanjima) i Danska. Konačno, zlato je uvijek imperativ, ali niti odličje nekog drugog sjaja, realno, ne bi bilo neuspjeh.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika